Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Ν. Λασιθίου, χαιρετίζει και τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Σήμερα γιορτάζει η γυναίκα του πόνου του μόχθου και της καταπίεσης η γυναίκα του αγώνα, της επανάστασης, της μητρότητας, της αγωνίας ,της αγάπης, της χαράς, της λύπης και πάνω από όλα της ελπίδας.                               

Με κόπους ετών και ιστορικές διαμαρτυρίες, η γυναίκα κατάφερε να κατακτήσει τα δικαιώματα της ως ισότιμος πολίτης.                  

 Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια μέρα που ξεχωρίζει, γιατί έρχεται να υπενθυμίσει τους αγώνες ,για την ανεξαρτησία και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.                                                          

Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.
Η πρώτη μεγάλη διαμαρτυρία, πραγματοποιήθηκε το 1857 στην Νέα Υόρκη, όταν οι εργάτριες στον τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κινητοποιήθηκαν μαζικά για να διαμαρτυρηθούν για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Το Μάρτιο του 1912 έγινε μια μεγαλειώδης πορεία στη Ν. Υόρκη. 23000 γυναίκες, εργάτριες στις κλωστοϋφαντουργίες της Ν. Υόρκης διαδήλωσαν και πάλι, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, ίσο μισθό με τους άντρες, την κατάργηση της παιδικής εργασίας και το δικαίωμα ψήφου.                                                        

Με αφορμή του  εορτασμού των 200 ετών από την επανάσταση του 1821 θεωρούμε  χρέος μας να αποτίσουμε φόρο τιμής στις γυναίκες που συνέβαλαν στην απελευθέρωση της χώρας μας.                                                                  

Το ίδιο χρέος οφείλουμε και στις γυναίκες που βοήθησαν στον αγώνα κατά του φασισμού στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.                                                       

Η μέρα αυτή είναι επέτειος – σύμβολο των αγώνων, των θυσιών, ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, στην εργασία, την κοινωνία, την οικογένεια, αλλά και των κατακτήσεων όλων των γυναικών του κόσμου .                                 

Αποτελεί τιμή στους πολλαπλούς ρόλους της, ως εργαζόμενη, ως άνεργη, ως συνταξιούχος  ως μάνα, ως σύζυγος, ως ενεργού μέλους της κοινωνίας μας.

Η Παγκόσμια πανδημία του COVID – 19 ανέδειξε νέες προκλήσεις για τις εργασιακές σχέσεις. Με συνέπειες στην είσοδο της τεχνολογίας της πληροφορικής , την εντατικοποίηση της ευελιξίας της εργασίας, την αποξένωση των εργαζομένων από το κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον, με την τηλεργασία για την οποία οι ρυθμίσεις είναι ανεπαρκής σε ότι αφορά στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.                                             

 Κάνουμε έκκληση στους πολιτικούς ηγέτες να σταματήσουν άμεσα τις πολιτικές που ενισχύουν τη λιτότητα και πλήττουν τις γυναίκες.                            

Ζητάμε αξιοπρεπείς συντάξεις ,και  μισθούς με ρυθμισμένους όρους αμοιβής και εργασίας που απορρέουν μέσα από Σ.Σ.Ε .

Είναι απαραίτητο να θεσπιστούν  μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης, να αναπτυχθούν δράσεις επέκτασης των μέτρων κοινωνικής προστασίας, πρόληψής υγείας, εκπαίδευσης ,υπηρεσίες φροντίδας των παιδιών, και προώθηση της πρόσβασης της γυναίκας στην απασχόληση.    

Ο Σύνδεσμος μας, για την Ημέρα της Γυναίκας τιμά όλες τις γυναίκες που απασχολούνται στον κλάδο του  τουρισμού  και κατ’ επέκταση όλες τις εργαζόμενες γυναίκες  που με τον επαγγελματισμό και την ευγένεια τους, συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Καλούμε  τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους με την έναρξη της νέας τουριστικής σαιζόν να  απευθύνονται  στο σωματείο για κάθε αντεργατική, παραβατική, κακοποιητική και σεξιστική συμπεριφορά στους χώρους εργασίας. Στηρίζουμε τα θύματα παρενόχλησης και βίας στους εργασιακούς χώρους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.                                     Παρόλο που  ο Σύνδεσμός μας έχει παράδοση δεκαετιών για την επιτυχή προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων με την  Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για το 2021 αυτό ήταν αδύνατο να επιτευχθεί  λόγω της αδρανοποίησης των εργοδοτικών οργανώσεων του νομού μας.

Δηλώνουμε ότι, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την κατάρτιση της σύμβασης μας, και προσβλέπουμε στη στήριξη της ΓΣΕΕ και της ΠΟΕΕΤ.

Η φετινή Ημέρα της Γυναίκας είναι διαφορετική. Μέσα από την κρίση, τα προβλήματα και τις ανισότητες, παρουσιάζεται μία μοναδική ευκαιρία να κάνουμε το μεγάλο βήμα για την επίλυση προβλημάτων που μέχρι χθες έμοιαζαν άλυτα.

Ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε  λόγω  της  Παγκόσμιας πανδημίας του Κορωνιού  , απαιτείται δύναμη και αστείρευτη ενέργεια για τη διεκδίκηση  των αυτονόητων. 

Χρόνια Πολλά σε κάθε Γυναίκα  ξεχωριστά!

 Για την Διοίκηση

Ο Πρόεδρος

Μιχάλης Γαρεφαλάκης

Η Γεν. Γραμματέας

Μαρία Μαρκάκη - Φαζού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Λασιθίου