Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

ΑΔΕΙΕΣ

Ετήσια άδεια
Όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούται κάθε χρόνο άδεια ανάπαυσης με πλήρεις αποδοχές και επίδομα αδείας. Σύμφωνα με τον Νόμο 3302/2004 ο εργαζόμενος δικαιούται 1.άδεια και επίδομα αδείας από τον πρώτο μήνα απασχόλησης του. Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια στον εργαζόμενο αναλογικά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου με βάση το χρονικό διάστημα που απασχολήθηκε στον εργοδότη αυτόν δηλαδή δύο(2)ημέρες για κάθε μήνα απασχόλησης και δύο (2) επίδομα αδείας .2.κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος 20 ημέρες για πενθήμερη εργασία και 24 ημέρες για εξαήμερη εργασία. 3.κατά το τρίτο ημερολογιακό έτος 21 ημέρες για πενθήμερη εργασία και 25 ημέρες για εξαήμερη εργασία .4 κατά το τέταρτο ημερολογιακό έτος 22 ημέρες για πενθήμερη εργασία και 26 για εξαήμερη εργασία. Οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει 10ετία στον ίδιο εργοδότη ή 12ετία σε διάφορους εργοδότες η άδεια που δικαιούται είναι 25 ημέρες για πενθήμερη εργασία και 30 για εξαήμερη εργασία.

Επίδομα αδείας :
Οι εργαζόμενοι οι οποίοι αμείβονται με μισθό δικαιούται μισό ( ½ )μισθό επίδομα αδείας , ενώ για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο δικαιούται 13 ημερομίσθια επίδομα αδείας. Ο εργοδότης πρέπει να προκαταβάλλει τις αποδοχές και το επίδομα αδείας στον εργαζόμενο στην αρχή της αδείας του.

Αδεια ξενοδοχοϋπαλλήλων :
Σύμφωνα με το άρθρο 12 της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, οι εργαζόμενοι που εργάζονται εποχιακά δικαιούνται: 1. δύο(2) ημέρες άδειας για κάθε μήνα εργασίας και 2 ημέρες επίδομα αδείας για κάθε μήνα εργασίας. 2. Για όσους έχουν συμπληρώσει 10ετία στον ίδιο εργοδότη ή 12ετία σε διάφορους εργοδότες δικαιούται δυόμιση (2,5) ημέρες άδεια για κάθε μήνα εργασίας και δυόμιση (2,5) ημέρες επίδομα αδείας για κάθε μήνα εργασίας και μέχρι μισό μηνιαίο μισθό.

Αδεια τοκετού και μητρότητας
Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται άδεια μητρότητας συνολικής διάρκειας 17 εβδομάδων. Οι οκτώ πρώτες εβδομάδες χορηγούνται πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες εννέα μετά τον τοκετό σαν μια ενιαία άδεια. Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται για το θηλασμό και τις υπόλοιπες φροντίδες ανατροφής του παιδιού και για 30 μήνες μετά τον τοκετό να προσέρχονται αργότερα ή να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία (1) ώρα κάθε μέρα. Εναλλακτικά, με συμφωνία του εργοδότη, το ημερήσιο ωράριο των μητέρων μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δύο ώρες ημερησίως για τους πρώτους δώδεκα (12) μήνες και κατά μία ώρα για έξι (6) επιπλέον μήνες. Την άδεια απουσίας για λόγους φροντίδας του παιδιού μπορεί εναλλακτικά να ζητήσει και ο πατέρας, εφόσον δεν κάνει χρήσει η εργαζόμενη μητέρα. Το μειωμένο ωράριο για τη φροντίδα των παιδιών θεωρείται και αμείβεται ως χρόνος εργασίας.

Αδεια γάμου
Όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται άδεια γάμου με αποδοχές 5 εργάσιμων ημερών αν εργάζονται πενθήμερο και 6 ημερών αν εργάζονται εξαήμερο και δεν συμψηφίζονται με τις ημέρες της κανονικής ετήσιας άδειας.

Αδεια γέννησης παιδιού (για τον πατέρα)
Για την γέννηση του παιδιού ο πατέρας δικαιούται 2 ημέρες άδεια με αποδοχές για κάθε παιδί δεν συμψηφίζονται με τις ημέρες της κανονικής άδειας.

Γονική άδεια
Ο εργαζόμενος δικαιούται (3,5) μήνες γονική άδεια εφόσον έχει συμπληρώσει ένα χρόνο εργασίας σε εργοδότη που απασχολεί τουλάχιστον 50 άτομα και ο άλλος γονιός εργάζεται. Η άδεια είναι χωρίς αποδοχές .

Αδεια για επίσκεψη στο σχολείο των παιδιών :
Ο εργαζόμενος όταν έχει παιδιά μέχρι 16 ετών που παρακολουθούν μαθήματα βασικής ή μέσης εκπαίδευσης, μπορεί να απουσιάζει ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα -και μέχρι 4 ημέρες το χρόνο- από την εργασία του για να επισκεφθεί το σχολείο των παιδιών και . Η άδεια είναι με αποδοχές .

Γονείς που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες :
Οι γονείς που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες δικαιούνται μειωμένο ωράριο κατά 1 ώρα την ημέρα, με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών. Προϋπόθεση είναι να εργάζονται σε επιχείρηση με τουλάχιστον 50 άτομα.

Αδεια λόγω ασθένειας μελών της οικογένειας :
Στην περίπτωση ασθένειας εξαρτώμενων μελών της οικογένειας, ο εργαζόμενος δικαιούται: έως 6 εργάσιμες ημέρες το χρόνο για όσους έχουν ένα παιδί ,έως 8 εργάσιμες ημέρες για όσους έχουν δύο παιδιά ,έως 12 εργάσιμες ημέρες για όσους έχουν από τρία παιδιά και άνω .Η άδεια είναι άνευ αποδοχών. Εξαρτώμενα πρόσωπα είναι: παιδιά μέχρι 16 ετών ή οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας που πάσχουν από βαρειά ασθένεια ή αναπηρία και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Αδεια θανάτου συγγενή
Ο εργαζόμενος δικαιούται 2 ημέρες άδεια με αποδοχές σε περίπτωση γονέα, συζύγου ,τέκνων και αδελφών.

Εκλογική άδεια
Η άδεια που δίδεται για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι με αποδοχές. Η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με την κανονική. Η διάρκειά της είναι ανάλογη με τη χιλιομετρική απόσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Λασιθίου