Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

 ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΉ ΣΥΝΈΛΕΥΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ Ν.ΛΑΣΙΘΙΟΥ 03/10/2021

 

Μετά την περίοδο της οικονομικής κρίσης πριν προλάβουμε να επανέλθουμε στους προ κρίσεως ρυθμούς προέκυψε η πανδημία του COVID-19.

Τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα διοργανώθηκαν και ο κλάδος μας εκλήθη να πληρώσει μεγάλο βάρος της νέας κρίσης. 

Η αγορά εργασίας έγινε σκληρότερη από πριν. 

Με πρόσχημα την πανδημία οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να επιβιώσουν με επιδόματα πείνας, αναστολές, ανασφάλεια και το φάσμα της ανεργίας. 

Όσοι " τυχεροί " εργάστηκαν δούλεψαν σκληρά με συνθήκες αντίξοες πολλές φορές ξεπερνώντας τα όρια τους.

Τα υπάρχοντα προβλήματα παρέμειναν εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, το εφάπαξ, ο νέος εργασιακός νόμος που η κυβέρνηση εσπευσμένα αποφάσισε να ψηφίσει  εν μέσω πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί τους εργαζόμενους. 

Ο ένας μετά τον άλλο Υπουργοί εργασίας αντί να αμβλύνουν τις αδικίες σε βάρος των εργαζομένων τις αυξάνουν. 

Οι μέχρι τώρα κυβερνώντες επέτρεψαν τις ευέλικτες μορφές εργασίας, ωράριο σύμφωνα με τις διαθέσεις των εργοδοτών με το πρόσχημα τη διευθέτηση χρόνου εργασίας, που εξυπηρετεί δήθεν τον εργαζόμενο. 

Παρά τις οχλήσεις του κλάδου μας δεν έχουν εκλείψει φαινόμενα μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και επισημαίνουμε ότι με ένα επιθεωρητή εργασίας σε ολόκληρο το νόμο δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν φαινόμενα παραβατικότητας. 

Στα φετινά προβλήματα προστέθηκε και η έλλειψη προσωπικού. 

Πολλοί εργαζόμενοι στον Τουρισμό αναζήτησαν σε άλλους χώρους εργασία, λόγω αβεβαιότητας και ανασφάλειας. 

Εξαιτίας του Φόβου της Πανδημίας εργαζόμενοι (άνεργοι νέοι) από την Ανατολική Ευρώπη  δεν ήρθαν στην χώρα μας για να υπηρετήσουν στον Τουρισμό. 

Άλλοι πάλι μετανάστευσαν σε άλλες χώρες, αναζητώντας σε νέες αγορές εργασίες καλύτερες αμοιβές και ασφάλεια. 

 Από ένα προσοδοφόρο και αξιοπρεπές επάγγελμα του Ξενοδοχοϋπαλλήλου κατάντησε επάγγελμα επισφαλές με αβέβαιο μέλλον. 

Οι αδικίες των προηγούμενων ετών παρέμειναν δεν δικαιωθήκαμε σε ότι αφορά στο εφάπαξ και την επιμήκυνση των μηνών ανεργίας. 

Παρά την ανοδική πορεία του Τουρισμού ακόμα και την περίοδο που διανύουμε οι νέοι μισθοί δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων και το υψηλό κόστος διαβίωσης. 

Ο Τουρισμός η "βαριά βιομηχανία " όπως αποκαλείται της χώρας μας αναβαθμίζεται όταν και οι εργαζόμενοι σ αυτό αισθάνονται ασφαλείς να υπηρετήσουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό στο εγχώριο τουριστικό προϊόν. 

Αναβαθμισμένες υπηρεσίες στηρίζονται σε αναβαθμισμένο προσωπικό. 

Μετά από πιέσεις του κλάδου μας λειτούργησαν τα τελευταία χρόνια τμήματα μετεκπαίδευσης για εργαζόμενους στο νομό μας.

Αυτό βοηθά στην αναβάθμιση των εργαζομένων και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Έτσι αποκτούν υπαλληλική ιδιότητα και δεν παραμένουν ανειδίκευτοι εργαζόμενοι.

Δικαιούνται επίδομα και  αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης. 

Για την περίοδο 2021 - 2022 μας δόθηκαν εκ νέου 2 τμήματα μετεκπαίδευσης. 

Ένα τμήμα Οροφοκομίας και ένα τμήμα Εστιατοριακής τέχνης.

Θα ενημερώσουμε τους εργαζόμενους που ενδιαφέρονται όταν θα δημοσιευθεί η προκήρυξη ώστε να καταθέσουν τα δικαιολογητικά.

Η Πανελλήνια Κλαδική Σ.Σ.Ε αποτελεί σημείο αναφοράς και για το νομό μας που παρά τις αντιξοότητες που προέκυψαν λόγω της ελλείψεις νομικής εκπροσώπησης εκ μέρους των Ξενοδόχων στην περιοχή μας δικαιώνει τις προσδοκίες μας. 

Ευτυχώς η Ένωση Ξενοδοχείων Σητείας με πρόεδρο τον κ. Ιωάννη Κακουράκη μας βοήθησε στη θετική έκβαση της υπογραφής της Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του νομού μας. 

Ευελπιστούμε ότι σύντομα λόγω των πολλαπλών προβλημάτων που ανακύπτουν στο τομέα του Τουρισμού θα ευαισθητοποιηθούν και οι Ξενοδόχοι της περιοχής Ιεράπετρας και Αγ. Νικολάου και να φροντίσουν να κάνουν τις αρχαιρεσίες τους, ώστε να προσχωρήσουν στην υπάρχουσα Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 

Συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου,αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής όλων,δεν θα υπάρχει ο αθέμιτος ανταγωνισμός. 

Ως Σύνδεσμος πραγματοποιήσαμε συχνούς ελέγχους σε Ξενοδοχεία της περιοχής μας σε συνεργασία με τον επιθεωρητή εργασίας μετά από καθημερινές καταγγελίες παραβατικότητας σε βάρος των εργαζομένων. 

Τα δύο τελευταία χρόνια της Πανδημίας εξασφαλίσαμε κατόπιν πολλών πιέσεων των σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων των Εργατικών Κέντρων Κρήτης και Ρόδου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μας, τις αναστολές εργασίας με μηνιαίο μισθό 534ε την παράταση του επιδόματος ανεργίας και την διασφάλιση των ενσήμων ώστε να συμβάλλει εν μέρει στη διαβίωση των εργαζομένων. 

Δεν υπερηφανευόμαστε για την ποιότητα ζωής τους, αλλά αποφύγαμε την παντελή εξαθλίωση τους. 

Στο διάστημα της θητείας του απερχόμενου συμβουλίου πραγματοποιήσαμε επισκέψεις σε αρμόδιους Υπουργούς, Αρχηγούς κομμάτων, βουλευτές, Γεν Γραμματείς Υπουργείων, Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη του νομού μας, Δήμαρχο Αγ.Νικολάου, επιθεωρητή εργασίας και άλλους εμπλεκόμενους φορείς. 

Συμμετείχαμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που αφορούσαν σε εργασιακά θέματα σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Ν. Λασιθίου και της Ομοσπονδίας με στόχο πάντα το συμφέρον των εργαζομένων. 

 Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο καθώς και για την εργασία ανηλίκων άνω των 16 ετών που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας, μετά από κοινή Ανακοίνωση στις 7 Σεπτεμβρίου 2021 το Υπουργείο Εργασίας και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Θεωρούμε αποσπασματική αυτή την απόφαση  που αποβλέπουν σε εφεύρεση φτηνών εργατικών χεριών. 

Στο πλαίσιο των περιφερειακών συσκέψεων το 2018 -2019 συμμετείχαμε σε Παγκρήτιες  συναντήσεις όλων των σωματείων  Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κρήτης με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας μας και των Εργατικών Κέντρων Κρήτης και Ρόδου. Το 2020 και 2021 οι συσκέψεις αυτές πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της Πανδημίας. 

Εκθέσαμε τα προβλήματα του κλάδου μας σε Παγκρήτιο επίπεδο. 

Το σωματείο μας ανταποκρίθηκε πάντα στα αιτήματα των εργαζομένων έκανε παρεμβάσεις, διεκδικήσαμε και στις περισσότερες περιπτώσεις κατάφερε να δώσει λύσεις σε καλή συνεργασία πάντα με τον επιθεωρητή εργασίας κ. Ιωάννη  Λασιθιωτάκη  

Πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες 2ημερες εκδρομές για την ψυχαγωγία των εργαζομένων με μεγάλη συμμετοχή τα προηγούμενα έτη εκτός της τελευταίας περιόδου λόγω της Πανδημίας του COVID-19.

Προσφέραμε ως Σύνδεσμος την βοήθεια μας στους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας αλλά και σε συναδέλφους που αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα. 

Με συμπάθεια, αγάπη και αλληλεγγύη προς τα μέλη μας και με αίσθημα ευθύνης προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε κατά την περίοδο της Πανδημίας όσους ζήτησαν την βοήθεια μας και να επιλύσουμε εργασιακά θέματα που τους αφορούσαν. 

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τα σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κρήτης και τα Super Market "Χαλκιαδάκη" προσφέραμε επιταγές αγοράς τροφίμων σε μέλη ευπαθών ομάδων. 

Επίσης σε συνεργασία η Περιφέρεια Κρήτης με  την  Ιατρική  Σχολή του  Πανεπιστημίου Κρήτης και των σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κρήτης έδωσε την δυνατότητα μέσω του Συνδέσμου μας να ενημερωθούν και να αποκτήσουν πιστοποιητικό επιμόρφωσης τα μέλη μας μέσω ειδικών σεμιναρίων που αφορούσαν στον COVID-19 για την προστασία τους, των οικογενειών τους και του εργασιακού χώρου τους .

 

Πιστεύουμε ότι σταθήκαμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας στο ύψος των δύσκολων  περιστάσεων  που αντιμετωπίσαμε και ευχόμαστε από καρδιάς ως απερχόμενο συμβούλιο σε όλους τους εργαζομένους του κλάδου μας υγεία, ευημερία και καλύτερη επόμενη τουριστική σαιζόν. 

Αν κάποια φορά δεν ικανοποιήθηκαν αιτήματα των εργαζομένων αυτό δεν οφείλεται σε δική μας αδράνεια η μη συμμετοχή στο πρόβλημα τους.

Ως απερχόμενο συμβούλιο σας ενημερώνουμε ότι οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου  θα διεξαχθούν από 18  έως  29 Οκτωβρίου 2021 και ώρα από 9:00 το πρωί έως 17:00 μ.μ καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακο στα Ξενοδοχεία του νομού μας.

Έτσι θα δώσουμε την δυνατότητα στους εργαζόμενους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με άνεση.

Ευχόμαστε να διεξαχθούν ομαλά με μεγάλη συμμετοχή από μέρους των εργαζομένων και να αναδειχθούν ικανά πρόσωπα για να συνεχίσουν το έργο του απερχόμενου συμβουλίου. 

Οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτείται σύμπνοια, ομοφωνία και κοινή προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων μας. Στη διάρκεια της θητείας μας πορευθήκαμε πάντα  με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων μας.

Τα απερχόμενα μέλη του Συμβουλίου μας ο Πρόεδρος Μιχάλης Γαρεφαλάκης και η Γεν Γραμματέας Μαρία Μαρκάκη - Φαζού προσφέραμε τις υπηρεσίες μας για πολλά χρόνια, απερχόμαστε με ιδιαίτερη συγκίνηση και με την ελπίδα ότι θα αξιολογηθεί το έργο μας θετικά και το επόμενο εκλεγμένο Συμβουλίου θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και αγάπη για τον κλάδο μας.

Δηλώνουμε ότι θα υποστηρίζουμε το νέο Συμβούλιο και θα βοηθούμε πρόθυμα όποτε μας ζητηθεί.

 

Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω για την καλή συνεργασία μας τη Διοίκηση του Συνδέσμου μας και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Μιχ. Γαρεφαλάκη που ήταν συμπαραστάτης και βοηθούσε πάντα σε ότι αποφασίζαμε καθώς επίσης και το συμβούλιο του Συνδέσμου μας που συμπορεύθηκε μαζί μας σε κάθε αγωνιστική μας προσπάθεια.

Επιθυμώ επίσης να ευχαριστήσω τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λασιθίου και ξεχωριστά τον Πρόεδρο Μανώλη Πεπόνη, που αγωνιστήκαμε μαζί για τα δικαιώματα των εργαζομένων και η πολύτιμη πείρα του μας βοήθησε πολύ.

Ξεχωριστές ευχαριστίες οφείλω στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας κ. Γιώργο Χότζογλου για τη συνεχή ενημέρωση και ακούραστη προσπάθεια για τη  διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Τις Διοικήσεις των σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων,Εργατικών Κέντρων, τον πρόθυμο επιθεωρητή μας κ. Ιωάννη Λασιθιωτάκη καθώς και τον τέως επιθεωρητή εργασίας κ. Ιωάννη Μαυροειδή, τη Δικηγόρο μας κ. Σοφία Μακατουνάκη που ήταν πάντα δίπλα μας στα δύσκολα, τα Μ.Μ.Ε, τη διεύθυνση και τους συνεργάτες  της εφημερίδας << ΑΝΑΤΟΛΗ >> που μας φιλοξένησε σε εκατοντάδες σελίδες βοηθώντας στην ενημέρωση του κλάδου μας.

Να ευχαριστήσω και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη μας κ. Ιωάννη Γουλιδάκη, τους Δημάρχους, Βουλευτές και Υπουργούς του νομού μας που προωθούσαν τα αιτήματα μας για την επίλυση τους.

Καλούμε όλους τους εργαζομένους  Ξενοδοχοϋπαλλήλους με ενότητα ,δύναμη αποφασιστικότητα να στηρίξουν με την ψήφο τους τους υποψήφιους συναδέλφους για να παλέψουνε μαζί για τη ΔΙΚΑΙΩΣΗ του ΑΓΩΝΑ μας.

 

Σας ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε κάθε καλό σε όλους σας. 

Καλή επιτυχία στις αρχαιρεσίες του Συνδέσμου μας. 


Για το Δ.Σ


Ο Πρόεδρος

Μιχάλης Γαρεφαλάκης


Η Γεν.Γραμματέας

Μαρία Μαρκάκη - Φαζού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Λασιθίου