Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

 


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ


ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ 24ΩΡΗ  ΑΠΕΡΓΙΑ  ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 10:30

 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, 
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο μας παραπέμπει σε "εργασιακό μεσαίωνα "
Δικαιώματα κεκτημένα ενός αιώνα καταπατούνται στην ουσία, ενώ προσπαθούν άδικα να μας πείσουν ότι είναι προς όφελός μας.
Το νομοσχέδιο είναι διάτρητο με πολλές πλευρές του να εξυπηρετούν αποκλειστικά τους εργοδότες και δεν παρέχει καμία προστασία στον εργαζόμενο. 
Τα θετικά στοιχεία του είναι ελάχιστα σε μια προσπάθεια απροσανατολισμού.
" Χρυσώνουν το  χάπι " με βάναυση παραβίαση του 8ωρου, της Κυριακάτικης αργίας, των συλλογικών συμβάσεων - διαπραγματεύσεων, των υπερωριών, των απολύσεων, της συνδικαλιστικής δράσης, το δικαίωμα της απεργίας. 
Μετά από τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και εν μέσω της Πανδημίας του COVID-19, η Κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση ένα νέο αντεργατικό - αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο, αντι να θωρακίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας με ουσιαστικά μέτρα στήριξης της απασχόλησης και να μπει φρένο στην έκρηξη της ανεργίας, μας εκθέτει σε ανασφάλεια χωρίς καμία προστασία. 
Μετά από 20 μήνες ανεργίας οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι, που έχουν χάσει το 60% του εισοδήματος τους και επιβιώνουν με αναστολές συμβάσεων των 534 ευρώ  και επιδότηση ανεργίας των 430 ευρώ, με δάνεια και υποχρεώσεις να τους πνίγουν κυριολεκτικά ,ΠΟΙΟΣ εργαζόμενος με την ανεργία που έχουμε θα έχει το σθένος να αντιταχθεί στον εργοδότη του.
Η διευθέτηση χρόνου εργασίας, ΔΕΝ είναι προστασία του εργαζόμενου, κάτω από το φόβο να μη χάσει την εργασία του.
Όπως το θέτουν είναι υπέρ των εργαζομένων, αλλά επί της ουσίας είναι η "ΠΑΓΙΔΑ"
Μπορεί ο εργαζόμενος ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ και όχι μονομερώς από τον εργοδότη να ζητά 4ημερη εργασία 10 ωρών την κάθε μέρα και καμία ώρα απασχόλησης την Παρασκευή,ποιός θα το εξασφαλίσει αυτό? 
Θα καλούν τους εργαζόμενους οι εργοδότες και στην άρνηση τους θα είναι στη συνέχεια η αφορμή για απόλυση τους  αργότερα, γιατί θα έχει μπει στη "μαύρη λίστα".
Οι εργαζόμενες μητέρες θα αδυνατούν να διευθετήσουν το χρόνο εργασίας τους σε βάρος της φροντίδας των παιδιών τους. 
Ο μη σταθερός χρόνος απασχόλησης οδηγεί τις νεαρές μητέρες σε ανασφάλεια και υπογεννητικότητα, το μείζον πρόβλημα της χώρας μας. 
Στην περίπτωση των υπερωριών εδώ η επιχείρηση είναι αυτή που δηλώνει την πρόθεσή της  να απασχολήσει επιπλέον  ώρες τον εργαζόμενο, με βάση τις ανάγκες της.
Καταργούν επί της ουσίας το 8ωρο. 
Μπορεί ο εργαζόμενος να ζητά από τον εργοδότη του τις υπερωρίες του αντί χρημάτων να τις χρησιμοποιήσει για ρεπό ή άδεια? 
Αυτό είναι ανέφικτο. 
Οι υπερωρίες είναι επιπλέον μισθός. Με 20 μήνες ανεργίας ένας Ξενοδοχοϋπάλληλος του ζητούν να παραιτηθεί από την επιπλέον αμοιβή του,και να την πάρει Ρεπό ή άδεια? 
Με αυτή τη δυνατότητα υπάρχει απώλεια μισθού των εργαζομένων και αύξηση της ανεργίας. 
Ελάχιστοι εργοδότες θα πληρώνουν τις υπερωρίες και πάλι κάτω από το φόβο της απόλυσης οι εργαζόμενοι θα αδυνατούν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους.
Ο υπουργός υποστηρίζει ότι με την ψηφιακή κάρτα μπαίνει τέλος στο καθεστώς της αδήλωτης και απλήρωτης  εργασίας και  διασφαλίζεται ο εργαζόμενος που θα απασχοληθεί υπερωριακά και θα πληρωθεί για τις υπηρεσίες του.
Εδώ είναι και πάλι το μείζον πρόβλημα, ποιός μπορεί να εξασφαλίσει όμως ότι δεν θα γίνεται υπέρβαση με εντολή του διευθυντή ή προϊσταμένου που θα θέλει να αναδείξει τα διευθυντικά προσόντα του υπέρ της επιχείρησης γιατί θα αμείβεται καλά. 
Αυτά είναι καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων και καταγγελίες. 
Η σωστή τήρηση αυτού του νόμου επαφίεται καθαρά και μόνο στο φιλότιμο του εργοδότη και στην αξιοπρέπεια που αποδίδει στον εργαζόμενο του.
Οι θέσεις εργασίας που χάνονται αναπληρώνονται με πολύ μεγάλη δυσκολία. 
Το 38% των νέων στην Ελλάδα είναι άνεργοι και χωρίς εργασιακή εμπειρία  σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. 
Με την ανοχή του νομοθέτη θα διαπραγματεύεται ο εργοδότης με τον εργαζόμενο πάντα όμως προς όφελος της επιχείρησης του. 
Μετέτρεψαν την εργασία σε ανεργία, σε μερική απασχόληση, σε εκ περιτροπής εργασία, σε διαθεσιμότητες, σε υποχρεωτικές άδειες χωρίς αμοιβή και ασφάλιση κατά τη  διάρκεια των μνημονιακών χρόνων ακόμα δεν είναι αρκετά τα ΔΩΡΑ στους εργοδότες? 
Εάν το υπουργείο εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων  έχει την καλή βούληση να  νομοθετεί για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, θα πρέπει να στελεχωθούν οι επιθεωρήσεις εργασίας με επαρκές  προσωπικό.
Θα πρέπει να επιβάλλει αυστηρά το 8ωρο και 5νθήμερο και να επαναφέρει την υποχρεωτική δήλωση των εργοδοτών τους  πίνακες προσωπικού εργασίας ωραρίων και ρεπό στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη  πριν την έναρξη της εργασία τους, για να μην έχουν απώλειες στο μισθό τους οι εργαζόμενοι και ο ΕΦΚΑ από  τις ασφαλιστικές εισφορές για  τον αποτελεσματικό και ουσιαστικό έλεγχο και για  να σταματήσει η ανοδική πορεία της ανεργίας.
Με το υφιστάμενο καθεστώς γνωρίζει ο εργαζόμενος τις μέρες,τις ώρες εργασίας του και τις αποδοχές που απορρέουν από τις Συλλογικές συμβάσεις εργασίας. 
 Οι εργαζόμενοι επιθυμούν σταθερότητα και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην εργασία τους με ρυθμισμένους όρους αμοιβής και εργασίας μέσα  από τις ΣΣΕ.
Κατηγορηματικά απορρίπτουμε τις προτάσεις και τις "ιδέες" που επιχειρούν να μεταθέσουν το κόστος της επερχόμενης κρίσης αποκλειστικά στις πλάτες των εργαζομένων. 
Σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτούμε τέτοιες λογικές και πολιτικές. 
Αντιδρούμε έντονα με στόχο την μη παραβίαση των δικαιωμάτων μας.
Απαιτούμε την απόσυρση αυτού του αντεργατικού - αντισυδνικαλιστικού νομοσχεδίου και θα είμαστε πάντα αντίθετοι σε ότι αφορά στα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων. 

ΟΧΙ ΣΤΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ. 

Με Εξαθλιωμένους Εργαζόμενους Ανάπτυξη ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΑΙ. 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ  ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 10:30 .


ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 

Ο Πρόεδρος
Μιχάλης Γαρεφαλάκης

Η Γεν.Γραμματέας
Μαρία Μαρκάκη - Φαζού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Λασιθίου