Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

«Κατάργηση πλαφόν (179 ημέρες) στην βουλευτική τροπολογία -ανάσα για τους εποχικά ανέργους στον τουρισμό».

- ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Δ. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ ...
- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΛΙΟΣ ΠΑΛΛΑΣ- ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟY

Προς: κ Βρούτση Ι. Υπουργό Εργασίας
Βουλευτές κ.Πλακιωτάκη Ιωάννη
κ.Δερμιτζάκη Κων/νο

Με την κατάθεση στο Κοινοβούλιο βουλευτικής τροπολογίας - ανάσας για τους εποχικά ανέργους, προβλέπεται να επιδοτηθούν με 3 μήνες και 5 ημέρες, (στην πράξη 3,5 μήνες με την αναλογία δώρου Χριστουγέννων), ανεξαρτήτως των όσων ορίζονται στο μνημονιακό νόμο Ν.3986/11. Πρόκειται για το κρισιμότερο πρόβλημα για τους εποχικά εργαζόμενους, κυρίως στο τουρισμό, αφού διασφαλίζεται η επιβίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων στον Τουρισμό τους δύσκολους μήνες του χειμώνα.
Παράλληλα σπάει ο νόμος της τότε μνημονιακής κυβέρνησης και πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, που θεώρησε μυωπικά την ετήσια επιδότηση των εποχικά ανέργων ως προνομιακή μεταχείρισή τους, θέτοντας πλαφόν- καταδίκη που οδηγούσε φέτος στην απώλεια των επιδομάτων ανεργίας τις επόμενες 2 τουριστικές περιόδους, με βαρύτατες συνέπειες στο παραγόμενο τουριστικό προϊόν, αφού εξωθούσε στην αδυναμία επιβίωσης και στην έξοδο από το επάγγελμα το πλέον εκπαιδευμένο και παραγωγικό προσωπικό στον Τουρισμό.
Παρ όλα αυτά μπήκε εδάφιο στην τροπολογία που ορίζει οροφή (για τους απασχολούμενους με ημέρες εργασίας από 150-179 ημέρες), με αποτέλεσμα να εξαιρεθούν της εθελοντικής ένταξης στην ρύθμιση όσων υπερβούν τις 179 ημέρες. Λόγω της μεγάλης σαιζόν φέτος ειδικά στη Νότιο Ελλάδα (Κρήτη, Ρόδο) θα εξαιρεθεί από το επίδομα ανεργίας μεγάλος αριθμός εργαζομένων κυρίως στον ξενοδοχειακό κλάδο. Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ οφείλουν να αντιληφθούν ότι αυτό είναι άδικο και θα αποτελέσει αντικίνητρο για τους συνεπείς εργαζόμενους και εργοδότες, δηλαδή να μην δηλώνονται παραπάνω ημέρες εργασίας.

Ζητούμε να αλλάξει το εδάφιο αυτό, ούτως ώστε να μην εξαιρεθεί από την επιδότηση η κατηγορία αυτή των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο διαφορετικά, αφ’ ενός τιμωρούνται οι συνεπείς ασφαλιστικά εργαζόμενοι και αφ’ ετέρου επειδή μετά από πολλές τουριστικές περιόδους των τεσσάρων μηνών εργασίας, εργάστηκαν επιτέλους φέτος ένα-δυο μήνες παραπάνω!

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου
Μανόλης Πεπόνης
Ο Πρόεδρος του Σωματειου Ξενοδ/λων Λασιθίου:
Μιχάλης Γαρεφαλάκης
Η Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδ/λων Ιεράπετρας:
Άννα Φανουράκη
Η Πρόεδρος του Σωμ. Εργαζομένων Ήλιος Παλλάς Μακρύ Γιαλού
Καλλιόπη Παππά
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Λασιθίου