Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
Ένα ακόμη χτύπημα εξελίσσεται για τον κλάδο μας, μετά τις ισοπεδωτικές επιπτώσεις της ΠΥΣ αρ.6 στις Κλαδικές Συμβάσεις, την επαπειλούμενη περικοπή του εφάπαξ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και την αύξηση της ελάχιστης προϋπόθεσης συνταξιοδότησης από τα 15 στα 20 χρόνια (θα αποκλείσει τους εποχιακά εργαζόμενους από οποιαδήποτε πιθανότητα συνταξιοδότησης αφού με 100 ένσημα το χρόνο θα χρειάζονται 60 χρόνια απασχόλησης), έρχεται και η κατάργηση ή ο συμψηφισμός του ετήσιου εποχικού επιδόματος ανεργίας που λαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό.
 
Χωρίς να έχουμε εικόνα τι ακριβώς θα νομοθετηθεί, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες περιλαμβάνεται στο πακέτο περικοπών των 11,8 δις. ο συμψηφισμός του (όπου δεν ισχύει σήμερα) με το καταβαλλόμενο μηνιαίο επίδομα ανεργίας είτε η πλήρης κατάργηση του.
 
Θυμίζουμε ότι με τον Ν.3986/11 ήδη από το περασμένο έτος προβλέπεται η δραστική περικοπή της επιδότησης ανεργίας των εποχιακά εργαζομένων που είναι η συντριπτική πλειοψηφία στον Τουρισμό – Επισιτισμό.
Συγκεκριμένα από 01/01/2013 όποιος έχει τα 4 προηγούμενα χρόνια υπερβεί τις 450 ημέρες επιδότησης θα διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας. Το αποτέλεσμα θα είναι από τον Ιανουάριο οι εποχιακά άνεργοι του κλάδου να περιέλθουν σε δεινή θέση, εντελώς απροστάτευτοι να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.
 
Καλούμε τον Υπουργό Εργασίας κ. Ι.Βρούτση να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων πριν καταλήξει σε οποιαδήποτε απόφαση.
Είμαστε αντίθετοι με όλα τα απάνθρωπα μέτρα εξαθλίωσης των πλέον ανασφαλών εργαζομένων όπως είναι οι εποχιακά απασχολούμενοι στον Τουρισμό.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας θα συνεδριάσει άμεσα για να αποφασίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Λασιθίου