Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ & ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ...


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
18.01.2016
 
ΘΕΜΑ:    ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ & ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Το Υπουργείο Εργασίας επικαλείται ότι στόχος για τη «μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού είναι «να συγκρατήσει τη δημοσιονομική δαπάνη με τρόπο κοινωνικά και ταξικά μεροληπτικό υπέρ των πιο αδύναμων», στην πράξη μόνο κοινωνικά δίκαια και ταξικά μεροληπτικά δεν σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τους πλέον επισφαλείς εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα όπως είναι οι εποχιακά εργαζόμενοι στον Τουρισμό (80% στο σύνολο των απασχολούμενων).
Πέραν των γενικευμένων συνεπειών από την εκθεμελίωση θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων και το σφαγιασμό όλων των μελλοντικών συνταξιούχων από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, οποιαδήποτε αύξηση των ελάχιστων προϋποθέσεων (20 έτη και 6.000 ένσημα αντί των σημερινών 15 ετών και 4.500 ενσήμων) η συνταξιοδότηση θα γίνει εξ ορισμού άπιαστος στόχος αφού με μ.ο. απασχόλησης 100 ημέρες ετησίως, θα απαιτούνταν 60 χρόνια προϋπηρεσίας για τη συμπλήρωσή τους, πόσο μάλλον αν λάβουμε υπόψη τις απολύσεις και τη μακροχρόνια ανεργία στις μεγάλες ηλικίες.
Επιπλέον η δημιουργία του νέου υπερταμείου θα αφαιρέσει από την πλειοψηφία του εποχικού προσωπικού το δικαίωμα περίθαλψης και θα ευτελίσει τις παροχές σε χρήμα (ανάμεσα τους οι κατασκηνώσεις των παιδιών των ασφαλισμένων) που μας διαφοροποιούν από τις κοινές διατάξεις του ΙΚΑ, αφού ακόμη και τώρα μας ακολουθούν οι διατάξεις του Ειδικού Λογαριασμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του καταστατικού του τ.ΤΑΞΥ (Ν.4075/2012, άρθρο 3) που παρέχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με 75 ένσημα ετησίως.
Τέλος με την ενοποίηση της Πρόνοιας στο νέο ασφαλιστικό οργανισμό δεν στοχεύουν απλώς την οριστική αρπαγή των αποθεματικών μας, αλλά με τον αφορισμό «πάσα άλλη νομοθεσία καταργείται» θέτουν υπό αμφισβήτηση το εφάπαξ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων οι οποίοι θεμελιώνουν δικαίωμα απονομής (όσοι το πετύχουν) με 20 έτη προϋπηρεσίας. Η ιδιαίτερη μεταχείριση έχει ιστορία δεκαετιών αφού ο Τομέας Ξενοδοχοϋπαλλήλων αποδίδει εφάπαξ εκτός συνταξιοδότησης, θεραπεύοντας το έλλειμμα απασχόλησης των εποχικά εργαζομένων στα ξενοδοχεία.
Η Κυβέρνηση της "πρώτης φοράς Αριστεράς" θα συνδεθεί ευθέως με το σφαγιασμό των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον Τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Λασιθίου