Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Ανοικτή επιστολή για την Δημόσια Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον Τουρισμό...


Προς
Πρωθυπουργό κ. ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. ΣΤΑΘΑΚΗ
Αν. Υπουργό Τουρισμού κ. Ε. ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ
 
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Κε Πρωθυπουργέ,
Κε Υπουργέ,
Κα Αναπληρωτή Υπουργέ,
Κατά την προηγούμενη επτάμηνη διακυβέρνηση από τις επαφές που πραγματοποιήσαμε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού σχετικά με τα θέματα ενδιαφέροντός μας, διαπιστώσαμε τη βούληση αλλά και την ουσιαστική αδυναμία στην εξεύρεση λύσεων στα εξαιρετικά πιεστικά προβλήματα της τουριστικής εκπαίδευσης επειδή συνεχίζεται αδιατάρακτα από το παρελθόν η παρωχημένη διάρθρωση και ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων σε Γενικές Γραμματείες τακτοποίησης ημετέρων, αφού παρατηρείται το τραγελαφικό φαινόμενο ένα μικρό Υπουργείο να διατηρεί όχι μόνο δύο (2) Γ.Γραμματείς με αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες αλλά και τρίτο Γ. Γραμματέα με τον Αναπληρωτή του στον ΕΟΤ, έναν Οργανισμό που διαθέτει Διοικητικό Συμβούλιο και οι περισσότερες αρμοδιότητες του, έχουν μεταφερθεί στις κεντρικές δομές του Υπουργείου με αποτέλεσμα η οργανωτική συγκρότηση του Υπουργείου να είναι αντιπαραγαγωγική και να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες του Τουρισμού.
  • ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Το Υπουργείο Τουρισμού επί υπουργίας κ. Ο. Κεφαλογιάννη δημοσίευσε στο Φύλλο αρ. 10 Εφημερίδας Κυβερνήσεως της 9ης Ιανουαρίου 2015, ημερομηνία κατά την οποία η χώρα είχε ήδη οδηγηθεί στις εκλογές, την απόφαση αρ. 216 που θεσμοθέτησε τις υποχρεωτικές προδιαγραφές και τα ελάχιστα κριτήρια για τη κατάταξη των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων σε κατηγορίες αστεριών και κλειδιών ως ύστατη προεκλογική παροχή στους Ξενοδόχους. Αν ανατρέξει κανείς στην απόφαση, η ελάχιστη στελέχωση που απασχολεί μια επιχείρηση, με το αναγκαίο εκπαιδευμένο δυναμικό, σε συνδυασμό με την κατηγορία και τις υποδομές, υστερεί απελπιστικά και δείχνει την αδιαφορία και των Κυβερνήσεων και των εργοδοτών για τις επιπτώσεις στο παραγόμενο τουριστικό προϊόν.
Η απόφαση είναι ενδεικτική των προθέσεων πολιτικής ηγεσίας και εργοδοτών αφού το εύρος μοριοδότησης αφορά: α) μόλις το 30-50% αποφοίτων τουριστικών σχολών και με αποδεδειγμένη γνώση ξένης γλώσσας β) η αναλογία απασχολουμένων ως προς τον αριθμό των κλινών εκκινεί ακόμη και από έναν (1) εργαζόμενο ανά 10 κλίνες (π.χ. ένα μεσαίο ξενοδοχείο 200 κλινών θα μπορούσε να είναι στελεχωμένο με μόλις 20 εργαζόμενους και να μοριοδοτείται γι αυτό!)
Επειδή ο κλάδος του Επισιτισμού Τουρισμού εμφανίζει σημαντικό έλλειμμα στα ποιοτικά διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του, στο σύνολο του εργατικού δυναμικού που απασχολείται σε αυτόν, με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αδήλωτης ή ψευδώς δηλωμένης απασχόλησης, η ελάχιστη στελέχωση με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό που απασχολεί μια ξενοδοχειακή ή επισιτιστική επιχείρηση σε συνδυασμό με την κατηγορία, τις υποδομές της μονάδας και τον διαπιστωμένο όγκο εργασιών, μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο ελέγχου της αδήλωτης εργασίας, προϋπόθεση για την ίδια την επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος.
  • ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ – ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η εκπαίδευση, η κατάρτιση και η δια βίου μάθηση του ανθρώπινου δυναμικού διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών στον Τουρισμό. Το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για την εκπαίδευση και κατάρτιση στον τουριστικό τομέα δυστυχώς αποδυναμώνει και παράλληλα υπονομεύει ευθέως την ποιότητα της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης. Μετά την κατάργηση του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με υποβιβασμό της ευθύνης λειτουργίας των τουριστικών σχολών σε μια απλή διεύθυνση του Υπουργείου με πενιχρά μέσα και αρμοδιότητες, ακολούθησε η κατάργηση της εκπαιδευτικής βαθμίδας των ΕΠΑΣ, και ο περιορισμός λειτουργίας της Μετεκπαίδευσης σε μόλις 4 πόλεις της χώρας.
Τα τμήματα μετεκπαίδευσης μισθωτών τουριστικών επαγγελμάτων, διαχρονικά έδωσαν σημαντικά αποτελέσματα στην οργάνωση και την αναβάθμιση της κουλτούρας και νοοτροπίας εξυπηρέτησης των πελατών και αποτελούν μοναδικό εκπαιδευτικό θεσμό που αφορά τους εργαζόμενους και στοχεύουν στην βελτίωση και ανάπτυξη των προσόντων τους.
Η λειτουργία της Μετεκπαίδευσης προβλέπεται από τους Ν.1077/80 και 3105/03, αλλά αμφισβητείται από τις εμμονές των εργοδοτών οι οποίοι διαχρονικά επιδιώκουν την οριστική κατάργηση της, επειδή διασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα στους εργαζόμενους στον Τουρισμό όπως επίδομα, υπαλληλική ιδιότητα και αποζημίωση.
Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό με την άμεση προκήρυξη και υπογραφή των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων για την επαναλειτουργία των Τμημάτων Μετεκπαίδευσης απαιτείται να αποτελέσει αναπτυξιακή προτεραιότητα για τον ελληνικό τουρισμό με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Για να εξυπηρετηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του Τουρισμού και η χώρα να ενισχύσει το διεθνές ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, το Υπουργείο Τουρισμού οφείλει άμεσα να εκσυγχρονίσει τις δομές του, να τροποποιήσει το πλαίσιο για την κατάταξη των τουριστικών επιχειρήσεων με αναβάθμιση των υποχρεωτικών προδιαγραφών, ποσοτικών και ποιοτικών στους τομείς της ελάχιστης σύνθεσης προσωπικού, να υπερασπιστεί την αναγκαιότητα βελτίωσης του παραγόμενου τουριστικού προϊόντος με την τροποποίηση, τον άμεσο εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και κατάρτισης και την διασύνδεση τους με τις ανάγκες της εργασίας και της λειτουργίας των επιχειρήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Λασιθίου