Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑ 2016

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ






Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σας εύχονται:

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ   ΚΑΙ  ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Το Άγιο Φώς της Ανάστασης,ας φωτίσει τις ψυχές και τις ζωές όλων μας, να  καθοδηγεί την κάθε σκέψη μας  για να βλέπουμε μπροστά με ελπίδα και  γύρω μας με αγάπη και  αλληλεγγύη.

Καλή Ανάσταση!
Καλή  τουριστική σαιζόν με υγεία και δύναμη .

Ο Πρόεδρος                    
Μιχ.Γαρεφαλάκης               

Η Γεν. Γραμματέας
Μαρία Μαρκάκη - Φαζού  

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Προσλήψεις με τη νέα σύμβαση εργασίας για όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του Νομού Λασιθίου

Στην Αθήνα μετέβησαν χθες ο Πρόεδρος Μιχάλης Γαρεφαλάκης και η Γραμματέας Μαρία Φαζού του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Λασιθίου, προκειμένου να καταθέσουν το υπογεγραμμένο και από την Ένωση Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Ν.Α. Κρήτης προσάρτημα της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα ισχύσει για τα ξενοδοχεία στο Νομό Λασιθίου τη διετία 2016 και 2017.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για τη θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης και στην Ιεράπετρα, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Λασιθίου τόνισαν ότι «το σπουδαιότερο είναι ότι υπό τις παρούσες, εξαιρετικά δύσκολες και ρευστές εξελίξεις για τη ρύθμιση γενικά των εργασιακών σχέσεων πανελλαδικά,  οι Λασιθιώτες ξενοδοχοϋπάλληλοι μπόρεσαν να ανανεώσουν μια σύμβαση για την επόμενη διετία, ένα σταθερό δηλαδή πλαίσιο, που ως σημείο αναφοράς θα τους προστατεύσει από καταστρατηγήσεις και αυθαιρεσίες και θα τους δώσει ένα εργαλείο υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν προβλήματα από πλευράς της εργοδοσίας, γιατί τέτοια προβλήματα υπήρχαν και υπάρχουν πάντα στον ιδιωτικό τομέα.
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της διοίκησης του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου μετέβησαν στο Υπουργείο Εργασίας και κατέθεσαν την τοπική συλλογική σύμβαση, ένα 24ωρο πριν την εκπνοή της μετενέργειας της προηγούμενης σύμβασης, ώστε αυτόματα να ξεκινήσει η ισχύς της νέας σύμβασης και όσες προσλήψεις θα γίνονται από 1 Απριλίου να γίνονται εντός του πλαισίου που ορίζει η νέα τοπική σύμβαση.
Σημειώνεται ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που έχουν καταθέσει στο σωματείο τους αιτήσεις επαναπρόσληψης για τη νέα τουριστική περίοδο, θα πρέπει τα ξενοδοχεία να τους επαναπροσλάβουν μέχρι τις 25 Μαΐου, υποχρεωτικά.

Υπεγράφη και στην Ιεράπετρα η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους



Υπεγράφη χθες και από την Ένωση Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Ν.Α. Κρήτης η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Υπενθυμίζουμε ότι η υπογραφή από τους ξενοδόχους της Ιεράπετρας εκκρεμούσε, μετά την πρόσφατη υπογραφή της από τις άλλες δύο Ενώσεις Ξενοδόχων του Νομού Λασιθίου, αφού η διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρα είχε ζητήσει προθεσμία μέχρι τις 30 Μαρτίου, για να διαβουλευτεί με τα μέλη της και να αποφασίσει τελικά.
Εξ άλλου είχε προηγηθεί και σχετική παρέμβαση του Μεσολαβητή που είχε οριστεί από τον ΟΜΕΔ, ο οποίος θεωρούσε ιδιάζουσα την περίπτωση, να εφαρμόζεται η τοπική σύμβαση στον ξενοδοχειακό κλάδο στα 2/3 του Νομού Λασιθίου και να μην εφαρμόζεται στο 1/3 του…

Υπεγράφη τοπική σύμβαση εργασίας μεταξύ ξενοδόχων και ξενοδοχοϋπαλλήλων του Ν. Λασιθίου

Ένα εικοσιτετράωρο πριν την έλευση του Μεσολαβητή, που είχε οριστεί με κλήρωση από τον Οργανισμό Μεσολάβησης – Διαιτησίας για να ξεκινήσει τη διαδικασία μεσολάβησης, οι ξενοδόχοι και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κατέληξαν στην υπογραφή νέας τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, με διετή διάρκεια.
Χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Νομού Λασιθίου Εμμ. Βαρκαράκης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σητείας Ιωαν. Κακουράκης συναντήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο με τους Προέδρους των Συνδέσμων Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου Μιχ. Γαρεφαλάκη και Ιεράπετρας και Περιχώρων Άννα Φανουράκη και υπέγραψαν τη νέα τοπική συλλογική σύμβαση. Η υπογραφή έγινε στο ξενοδοχείο «Μίνως Μπητς», παρουσία της Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ξενοδόχων Ν. Λασιθίου κ. Τζίνας Μαμιδάκη. Στη συνάντηση δεν προσήλθε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Ν.Α. Κρήτης Γιώργος Βαρδάκης.
Η νέα σύμβαση προβλέπει διατήρηση της προηγούμενης τοπικής συλλογικής σύμβασης χωρίς αύξηση στις αποδοχές των ξενοδοχοϋπαλλήλων για τη διετία 2016 και 2017. Διατηρεί το σύνολο σχεδόν των θεσμικών δικαιωμάτων που είχαν κερδίσει οι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε βάθος χρόνου και τα οποία είναι και τα βασικά στοιχεία που διαφοροποιούν το καθεστώς εργασίας και εν μέρει τις συνολικές οικονομικές απολαβές τους.
Οι μόνες διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά τα θεσμικά, είναι η απάλειψη της υποχρέωσης ξενοδοχειακής επιχείρησης κάτω των 30 δωματίων για καταβολή επιδόματος μεταφοράς των ξενοδοχοϋπαλλήλων καθώς και η κατάργηση γενικά του επιδόματος οθόνης που ανερχόταν στο 2% του μισθού όσων χειρίζονται Η/Υ.