Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Τιμητική εκδήλωση για τον προϊστάμενο της Επιθεώρησης Εργασίας Γ. Μαυροειδή




Με ένα συμβολικό δώρο θέλησαν τα μέλη του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Λασιθίου να αποχαιρετήσουν τον προϊστάμενο της Επιθεώρησης Εργασίας κ. Γ. Μαυροειδή ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα. Ήταν μια κίνηση αποχαιρετισμού που έγινε κατά την παγκρήτια συνάντηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ιεράπετρα.
Το κλίμα φορτίστηκε συναισθηματικά καθώς με πολύ θερμά λόγια τα μέλη του Συνδέσμου μίλησαν για την συνεργασία τους με τον κ. Μαυροειδή.
Εκ μέρους του Σωματείου Ιεράπετρας η πρόεδρος κ. Άννα Φανουράκη θέλησε με την ευκαιρία να ευχαριστήσει τον κ. Μαυροειδή για την συνεργασία τους.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου κ. Μανόλης Πεπόνης ανέφερε πως το Εργατικό Κέντρο θα κάνει μια ειδική τελετή προς το τέλος του χρόνου όπου θα τιμήσουν τον κ. Μαυροειδή.
Ο κ. Μαυροειδής αφού ευχαρίστησε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους είπε εμφανώς συγκινημένος: «Πιστεύω πως δεν είπα "όχι" σε κανέναν εργαζόμενο. Ήμουν παρών όποτε με χρειαστήκατε και εύχομαι ό,τι καλύτερο στη ζωή σας. Εάν μπορώ να φανώ χρήσιμος οπουδήποτε, θα είμαι στη διάθεσή σας όποτε θέλετε».
Κριτική για τη μη υπογραφή τοπικής σύμβασης στην Παγκρήτια συνάντηση σωματείων ξενοδοχοϋπαλλήλων
Στην Ιεράπετρα πραγματοποιήθηκε χθες η παγκρήτια συνάντηση των σωματείων ξενοδοχοϋπαλλήλων. Στη διάρκειά της ετέθησαν τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.
Η συνάντηση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης. Παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων κ. Παναγιώτης Προύτζος.
Η επιλογή της Ιεράπετρας για τη διοργάνωση της συνάντησης δεν ήταν τυχαία, αλλά θα μπορούσε να πει κανείς πως είχε συμβολικό χαρακτήρα, καθώς είναι η μόνη περιοχή σε επίπεδο Λασιθίου που δεν έχει υπογραφεί η συλλογική σύμβαση εργασίας με τους ξενοδόχους. Άλλωστε αυτό ήταν και ένα από τα σημαντικότερα θέματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ιεράπετρας και από ό,τι φαίνεται θα απασχολήσει και την Ομοσπονδία σε μια προσπάθεια να αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ο κ. Προύτζος άσκησε ιδιαίτερη κριτική στη στάση που τηρεί η Ένωση Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Ν.Α. Κρήτης. «Είμαστε στην Ιεράπετρα για συμβολικούς λόγους. Ένας μεγάλος τουριστικός προορισμός βρίσκεται απολύτως εκτεθειμένος, με τις εργασιακές σχέσεις να έχουν απορυθμιστεί από το γεγονός ότι μια ψευδοένωση ξενοδόχων, που υφίσταται στην περιοχή και δεν αναγνωρίζεται από την Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων τελικά μετά από άπειρες πιέσεις και διαπραγματεύσεις αρνήθηκε να υπογράψει την κλαδική σύμβαση Λασιθίου που υπογράφηκε από Άγιο Νικόλαο και Σητεία. Πλέον οι εργασιακές σχέσεις έχουν οδηγηθεί απολύτως στην απορύθμιση. Στην πραγματικότητα οι Ξενοδόχοι χρησιμοποιώντας την αναγγελία επαναπρόσληψης μετέτρεψαν τους ατομικούς όρους των εργαζομένων και ως προς τις αποδοχές και ως προς την απασχόληση. Έχουμε δηλαδή εκβιαστικές απαιτήσεις απασχόλησης στα ρεπό, την εβδομαδιαία ανάπαυση των εργαζομένων, χωρίς να τους καταβάλλεται πρόσθετη αμοιβή. Σε πολλές περιπτώσεις όπως μας έχει τεθεί υπ' όψιν, συμφώνησαν τις περυσινές αποδοχές, αλλά με πρόσθετη απασχόληση τουλάχιστον στα τέσσερα από τα οχτώ ρεπό. Άπειρες υπερωρίες που φτάνουν μέχρι και δωδεκάωρα, καμία καταβολή ως προς τα εορτολόγια, τις Κυριακές δηλαδή και τα νυχτερινά. Θεωρούμε ότι στην καλύτερη περίοδο της τουριστικής σαιζόν και από πλευράς επισκεψιμότητας και εσόδων είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά των ξενοδόχων της περιοχής».