Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΕΦΑΠΑΞ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

Για την χορήγηση του Εφάπαξ απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

  • Για τους εποχιακά απασχολούμενους απαιτείται η συμπλήρωση 180 τουλάχιστον πλήρων μηνιαίων καταβολών του Κλάδου Πρόνοιας και η συμπλήρωση είκοσι (20) τουλάχιστον πλήρων ετών στο επάγγελμα του Ξενοδοχοϋπαλλήλου. Ο χρόνος υπολογίζεται μέχρι την ημερομηνία της αίτησής τους.
  • Για τους συνεχούς απασχολούμενους απαιτείται η συμπλήρωση 240 πλήρων μηνιαίων καταβολών και η συμπλήρωση είκοσι (20) τουλάχιστον πλήρων ετών στο επάγγελμα του ξενοδοχοϋπαλλήλου. Ο χρόνος υπολογίζεται μέχρι την ημερομηνία της αίτησής τους.


Για τους ασφαλισμένους στους οποίους

χορηγήθηκε το εφαπαξ εάν συνεχίζουν ή επανέλθουν στο επάγγελμα μετά την λήψη του Εφάπαξ Βοηθήματος, συνεχίζουν την ασφάλισή τους, χωρίς να δικαιούνται νέο ή συμπληρωματικό εφάπαξ.


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

  1. Επικυρωμένες φωτοτυπίες όλων των ενσήμων του ασφαλισμένου ως Ξενοδοχοϋπάλληλου ή του αποσπάσματος ατομικού λογαριασμού του ασφαλισμένου του ΙΚΑ.
  2. Βεβαιώσεις απασχόλησης των ξενοδοχείων που απασχολήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, στις οποίες θα αναφέρονται αναλυτικά οι ημέρες εργασίας, οι μισθοί και οι κρατήσεις του ασφαλισμένου.
  3. Τα Βιβλιάρια Ασθενείας για να σημειωθεί η αίτηση


ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΦΑΠΑΞ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Όταν ένας ασφαλισμένος έτυχε κύριας σύνταξης λόγω γήρατος ή οριστικής αναπηρίας για να λάβει Εφάπαξ Βοήθημα απαιτείται:

  • Η συμπλήρωση τουλάχιστον 60 πλήρων μηνιαίων καταβολών του Κλάδου Πρόνοιας και η έξοδος σε σύνταξη από το επάγγελμα του Ξενοδοχοϋπαλλήλου.
  • Η συμπλήρωση τουλάχιστον 120 πλήρων μηνιαίων καταβολών, όταν η έξοδος σε σύνταξη γίνεται από άλλο επάγγελμα.


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

  1. Απόφαση Συνταξιοδότησης από Διευθυντή του Υποκαταστήματος ΙΚΑ ή άλλου κυρίου Ασφαλιστικού Φορέα.
  2. Βεβαιώσεις απασχόλησης των ξενοδοχείων που απασχολήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, στις οποίες θα αναφέρονται αναλυτικά οι ημέρες εργασίας, οι μισθοί και οι κρατήσεις του ασφαλισμένου
  3. Βιβλιάρια Ασθενείας για να σημειωθεί η αίτηση Ο συνταξιούχος και αποχωρών ξενοδοχοϋπάλληλος υποχρεούται να παραδώσει τα Βιβλιάρια Ασθενείας για ακύρωση.


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Οι ατομικές εισφορές επιστρέφονται στους αποχωρούντες οριστικά από την ασφάλιση του Ταμείου, ως εξής:
Σε όσους δεν έλαβαν, ούτε δικαιούνται Εφάπαξ Βοηθήματος και τελευταία μέρα της ασφάλισής τους είναι:
  1. Μετά την 7-10-1992 , εφόσον συμπληρώνουν τρία πλήρη έτη στην ασφάλιση .
  2. Εάν τελευταία μέρα της ασφάλισής τους είναι πριν την 7-10-1992 εφόσον συμπληρώνουν 60 πλήρεις μηνιαίες καταβολές



ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΦΑΠΑΞ
Τομέας Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων
Ο τρόπος υπολογισμού Εφάπαξ Βοηθήματος προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 41 του καταστατικού του τ. ΤΑΞΥ και έχει ως εξής:
Ποσό Εφάπαξ Βοηθήματος
α) Το ποσό του Εφάπαξ Βοηθήματος ισούται με το γινόμενο του από την παράγραφο αυτή οριζομένου «μισθού» του ασφαλισμένου επί τον αριθμό των ετών ασφάλισης του στον Κλάδο Πρόνοιας, για το τμήμα αυτού μέχρι 1.860,00 €, προσαυξημένο κατά το γινόμενο του 50% του επί πλέον μισθού για τον οποίο καταβλήθηκαν νόμιμα ασφαλιστικές εισφορές, επί τον αριθμό των ετών ασφάλισης.
β) Προκειμένου περί ασφαλισμένων που συμπληρώνουν τριακόσιες εξήντα (360) πλήρεις μηνιαίες καταβολές στον Κλάδο Πρόνοιας του Ταμείου, το πιο πάνω Βοήθημα προσαυξάνεται κατά πέντε (5) μισθούς, οι οποίοι υπολογίζονται με ανάλογη εφαρμογή αυτής της παραγράφου.
γ) Για την εξεύρεση των ετών ασφάλισης, κάθε έτος ασφάλισης πρέπει να περιλαμβάνει δώδεκα (12) μήνες των είκοσι πέντε (25) ημερών εργασίας με πλήρες ωράριο και για τις οποίες καταβλήθηκαν και οι νόμιμες εισφορές. Αν κατά το άθροισμα του χρόνου ασφάλισης και μετά τον υπολογισμό των πλήρων ετών, απομένει διάστημα έξι (6) και πάνω μηνών, λογίζεται ως πλήρες έτος, ενώ διάστημα κάτω των έξι (6) μηνών, δεν λαμβάνεται υπόψη.
δ) Για την εξεύρεση του κατά την παράγραφο αυτή «μισθού» σε κάθε περίπτωση παροχής Εφάπαξ Βοηθήματος, λαμβάνεται ως αφετηρία η τελευταία ημέρα ασφάλισης του δικαιούχου στο ταμείο, μέχρι να συμπληρωθούν αποδοχές για τις οποίες υπολογίσθηκαν ασφαλιστικές εισφορές στο ταμείο εξακοσίων (600) ημερών εργασίας με πλήρες ωράριο(για εξαήμερη απασχόληση)ή πεντακοσίων είκοσι οχτώ (528) ημερών εργασίας με πλήρες ωράριο (για πενθήμερη απασχόληση)προσαυξημένες με δυο (2) δώρα εορτών και δυο (2) επιδόματα αδείας, που να αντιστοιχούν σε αποδοχές πλήρων ετών. Το άθροισμα αυτών διαιρείται δια του 24.»
Νέοι Ασφαλισμένοι (μετά την 1/1/1993)
Ο τρόπος υπολογισμού για τους νεοεισερχόμενους στην ασφάλιση μετά την 1/1/93 έχει ως εξής:
Το Εφάπαξ Βοήθημα αποτελείται από το γινόμενο του εβδομήντα τοις εκατό 70% των συνταξίμων αποδοχών επί των οποίων έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις, επί τα έτη ασφάλισης.
Ως συντάξιμες αποδοχές νοούνται το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος κατά τα πέντε (5) ημερολογιακά έτη που προηγούνται εκείνου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, οι οποίες υπεβλήθησαν σε ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς να υπολογίζονται τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας, δια του αριθμού των μηνών απασχόλησης που έχουν πραγματοποιηθεί εντός της χρονικής αυτής περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Λασιθίου